Buzias

Statiune balneo-climaterica

Buziasul, devenit oras la inceputul anului 1956, este si statiune balneo-climaterica declarata din anul 1819. Situat in judetul Timis, orasul se afla la 37 km distanta de Timisoara.

Principala resursa economica a orasului-statiune o reprezinta zacamantul hidromineral din care se extrag apa minerala carbogazoasa carbonatata si bioxid de carbon, folosite pentru tratament dar si pentru imbuteliere. Calitatea apei concureaza cu cele mai bune izvoare din Europa.

Parcul dendrologic din Buzias este probabil cea mai mare atractie a statiunii. Cu o suprafata de 20 ha, acesta adaposteste specii rare de copaci cea mai importanta fiind platanul. Elementul arhitectural simbolic al locului este coloana acoperita a parcului construita in stil turco-bizantin, unic in Romania. Singurele promenade din Europa construite in acelasi stil, se gasesc in Karlovy Vary si Baden-Baden.

Buziasul adaposteste si Muzeul Balnear, fiind primul muzeu de acest gen din Romania dar si Colectia de arta populara Iula Florea Troceanu ce cuprinde piese caracteristice artei populare banatene.

Locul este atragator si prin potentialul de sanatate pe care il aduce. Concentratia de aeroioni negativi existenti in special in zona parcului statiunii este una dintre cele mai mari din tara. Aici exista asa numitul climat de crutare care implica factori climaterici cu actiune biologico-terapeutica dar si ape minerale si bioxid de carbon natural cu valente terapeutice deosebite.

Turistii atrasi de miscare pot face drumetii in padure, la podgoria de pe Dealul Silagiului, pot merge la cules de plante medicinale sau pot merge la strandul cu apa termala.

Text preluat de pe: www.BanatMedia.ro

Informatii suplimentare despre Banat puteti gasi pe acelasi site: www.BanatMedia.ro