Parcuri nationale

Parcului National Semenic – Cheile Carasului > Situat în sud-vestul Romaniei, centrul judetului Caras – Severin. Principalele intrari în parc sunt în localitatile Resita, Iabalcea, Carasova, Anina, Prigor, Crivaia, Garana. In interiorul parcului, accesul este permis pe cele 9 trasee turistice marcate si pe drumurile publice. Traseul turistic Resita – Dunare face legatura la sud cu Parcul National Cheile Nerei - Beusnita.

Parcul National Cheile Nerei > Situat în sud-vestul Romaniei, sudul judetului Caras – Severin. Principalele intrari în parc sunt în localitatile Anina, Oravita, Ciclova Româna, Ilidia, Sasca Romana, Carbunari, Sopotu Nou, Moceris. In interiorul parcului, accesul este permis pe cele 5 trasee turistice marcate.

Parcul National Domogled > Situat în sud-vestul Romaniei, în judetele Caras – Severin, Mehedinti si Gorj. Principalele intrari în parc sunt în localitatile Baile Herculane, Izverna, Closani, Motru.In interiorul parcului national, accesul este permis pe cele 29 trasee turistice marcate sau în curs de marcare si pe drumurile publice.

Parcul National Portile de Fier > Este situat în sud-vestul Romaniei, în judetele Caras – Severin si Mehedinti. Principalele intrari în parc sunt în localitatile Socol, Naidas, Carbunari, Toplet. In interiorul parcului natural, accesul este permis pe traseele turistice marcate sau în curs de marcare si pe drumurile publice.

Atractii turistice

  • Semenic
  • - Cea mai mare suprafata de padure cvasivirgina din Europa de peste 5000 ha, cu arbori de peste 350 ani - Avenul din Poiana Gropii, cel mai adânc aven din Banat cu o denivelare de - 236m care contine o succesiune de puturi cu marimi considerabile - Cheile Gârlistei adânci de 100 – 200m, vizitabile pe toata lungimea de 9 km - Cetatea medievala Grat din care s-au mai pastrat zidurile si santurile de aparare.
  • Cheile Nerei
  • - Cheile Nerei adânci de 300m, vizitabile pe toata lungimea de 21 km, cu numerosi pereti calcarosi, izvoare, pesteri si vegetatie specifica care alterneaza cu depresiuni - Pestera cu Zgârieturi, cu o denivelare de - 156m si o lungime de peste 3 km atractiva pentru speologia de aventura - Pesterile Gaura lui Miloi, Gaura Porcariului, Ponor-Uscat, Av. Bigar si altele cu trasee turistic vizitabile, neamenajate unde pot fi observate numeroase formatiuni, galerii si sali.
  • Domogled
  • - Pesterile Grota Haiducilor, Ungurului, Grota lui Serban, Alpinistilor, Martel, Lazului si altele cu trasee turistice vizitabile, neamenajate unde pot fi observate numeroase formatiuni, galerii si sali - Muzeul de istorie din Baile Herculane si alte cladiri istorice din oras - Lacurile antropice Cerna si Iovanu.
  • Portile de Fier
  • - Defileul Dunarii cu adâncimi de 300-500m, vizitabil pe toata lungimea, cu pereti calcarosi impresionanti, vai carstice seci, izvoare si cascade cu depunere de travertin, pesteri - Pestera Gaura Haiduceasca, cu o lungime de 1370m având o sala de 100m lungime, atractiva pentru speologia de aventura - Vestigii istorice si arheologice la Bazias, Drencova, Coronini.